A natural alternative to antibiotics

Oregano

Wilde oregano (Origanum vulgare) is een kruid dat rijk is aan fenolen. Carvacrol is het meest onderzochte bestanddeel. Synthetische varianten van carvacrol worden al meer dan vijftig jaar gebruikt voor het desinfecteren van werkoppervlakken en instrumenten vanwege de sterke antibacteriële eigenschappen. Carvacrol kenmerkt zich door een pittige bittere smaak en is een belangrijk bestanddeel van onze oregano. Wilde oregano wordt nog wel eens verward met de zoete oregano die in de keuken wordt gebruikt, maar dit specerij komt van een ander type plant (Origanum majorana), heeft een andere samenstelling, en daardoor ook andere eigenschappen.

Een ander belangrijk bestanddeel van Wilde oregano is Thymol, een isomeer van Carvacrol. Dat wil zeggen, Thymol heeft hetzelfde aantal en dezelfde soort atomen als Carvacrol, maar verschilt in de wijze waarop de atomen onderling zijn verbonden, met als gevolg dat Thymol en Carvacrol vergelijkbare eigenschappen hebben. Toch zijn er ook verschillen.

Naast Carvacrol en Thymol zijn er nog vele andere stoffen bekend die voorkomen in wilde oregano, onder andere: pineen, p-cymeen, cis-ocimee, myrceen, gamma terpineen, beta caryophylleen, bisaboleen, linalol, borneol, terpineen-4-ol, geranyl acetaat, en linalyl acetaat.

De oude Egyptenaren gebruikten oregano al om voedsel te conserveren en wonden te reinigen. In Griekenland werd het eeuwen geleden ingezet tegen hoofdpijn, zweren, longziekten, astma en spasmen. Vandaag de dag wordt thee van oregano in Griekenland gebruikt als volksmedicijn tegen verkoudheden, keelpijn, griep, maagzweren en andere maag-darmklachten.

Wij zijn ruim 20 jaar geleden begonnen met het toevoegen van oregano aan aanvullend diervoeder, om de algehele gezondheid van voedselproducerende dieren te ondersteunen.